BRBS Recycling, VERAS en de expertgroep Dutch Waste & Envi¬ronmental Technologies hielden op woensdag 13 november 2024 het twaalfde Recyclingsymposium. Het centrale thema was: ‘Ruimte voor de Circulaire Economie. Wie neemt de verantwoordelijkheid?!’ Het Recyclingsymposium vond traditiegetrouw plaats tijdens de Vakbeurs Recycling.
Het symposium in de Evenementenhal Gorinchem werd gemodereerd door dagvoorzitter Harry Dijkema en was een inspirerende en informatieve dag voor pro¬fessionals in de circulaire wereld van bouw-, sloop en recycling. De dag werd geopend met een hartelijk welkom door Otto Friebel, directeur BRBS Recycling, hij benadrukte dat het succes van het Recyclingsymposium zit in de diversiteit van de bezoekers.
Voorzitter van werkgeversorganisatie VNO-NCW Ingrid Thijssen toonde zich optimistisch over de aanpak van het klimaatvraagstuk. “Ook al wordt de wereld om ons heen steeds grimmiger”. Het is dus zaak dat we minder afhankelijk worden van andere landen. Circulariteit kan een oplossing zijn en als ik zie wat er in de Nederlandse recyclingbranche aan wordt gedaan, stemt me dit zeer tevreden. We zijn koploper. En dit is niet alleen goed om onafhankelijk te worden en te blijven, maar ook goed voor het klimaat.”
Trudy Rood van het Planbureau voor de Leefomgeving ging in op de vraag hoe het staat met de fysieke ruimte voor circulaire economie. Zij deed er onderzoek naar. “Afvalbewerkers en grondstofproducten hebben veel ruimte nodig, maar worden langzaam ingesloten door woonwijken. Hierdoor worden ze beperkt in hun milieu-en uitbreidingsmogelijkheden. Ruimtelijk beleid vanuit de overheid is dus ook nodig om circulariteit een plek te geven.
De transitie naar circulariteit was ook het onderwerp van Kees Vendrik, voorzitter van het Nationaal Klimaat Platform. Volgens hem leggen we – vanuit circulair perspectief – op dit moment ‘rotzooi’ op onze daken: zonne¬panelen. “Als we ze over twintig, dertig jaar verwijderen, dan zitten we met een gigantisch afvalprobleem. Terwijl het tege¬lijkertijd een goede zaak is dat we energie opwekken zonder uitstoot en dat we grip hebben op ons eigen energiesysteem. We moeten dus constant op zoek naar oplos¬singen. Stap voor stap…”
In een zeer geanimeerde bijdrage nam Steven van Eijck, Speciaal Regeringsvertegenwoordiger Circulaire Economie, de zaal mee in zijn eigenzinnige kijk op circulaire economie. “Er worden aan de tekentafel dingen verzonnen die in de praktijk niet werken. We willen circulaire businessmodel¬len in een lineaire samenleving pompen. Dat gaat niet zomaar! Wat mij betreft kom ik hier vooral dingen halen. Ik hoor graag wat jullie nodig hebben en hoe jullie denken dat we met z’n allen tot een circu¬laire economie kunnen komen. Hoe kunnen we dit concreet maken en hoe kunnen we elkaar stimuleren?”
In een interactieve sessie na de pauze werd ingegaan op circulair slopen en hoogwaar¬dig hergebruik. Vertegenwoordigers van VERAS, branchevereniging BRBS Recycling en Stichting Veilig en Milieukundig Slopen gingen met elkaar én de zaal in debat over de vraag hoe circulair slopen kan bijdragen aan hoogwaardig hergebruik.
Kees de Groot, voorzitter van VERAS, vatte het Recyclingsymposium 2024 samen: ”Het was niet alleen een informatieve dag, maar ook één vol inspiratie en nieuwe perspectie¬ven. Het bood een platform voor kennisde¬ling en discussie en tevens de mogelijkheid om te netwerken.