• Recyclingsymposium

    12e editie


    13 november 2024

    Ruimte voor de Circulaire Economie

    Het laatste nieuws, de meest recente inzichten

    Fotograaf: Marnix Breedijk, bewerking PBL voor Waarom een circulaire economie? PBL Planbureau voor de Leefomgeving, Den Haag 2017

    Aanmelden

Het 12e Recyclingsymposium: blijf op de hoogte.

november

Reserveer de ochtend van 13 november 2024 alvast in uw agenda. U kunt zich via deze website aanmelden als de registratie is geopend. U ontmoet uw branchegenoten en wordt helemaal bijgepraat over de actuele ontwikkelingen in recycling en Circulaire Economie.

Over het Recyclingsymposium

Recycling is een belangrijk fundament in de circulaire economie en de sloop- en recyclingsector investeren veel om de hoge ambities vorm te geven. Dit symposium laat zien dat er nog veel moet worden gedaan om de circulaire economie te realiseren. Maar ook dat er al veel is gebeurd. In de toekomst zal circulair ondernemen onderdeel zijn van ieder bedrijf en ieder product. Dit symposium maakt de circulaire economie toegankelijk, geeft het goede voorbeeld en helpt u op weg.

Gevarieerde en selecte sprekers

Interessante en actuele presentaties vanuit overheid en bedrijfsleven, dat bent u gewend van het Recyclingsymposium. Vast staat dat u deskundig en gevarieerd wordt geïnformeerd over actuele zaken die voor sloop, recycling, toeleverende industrie relevant zijn.

 

U bent van harte welkom!

Aanmelden.

Al 12 jaar lang een mooie traditie

Het Recyclingsymposium heeft inmiddels een vaste plaats verworven. Ook dit jaar mag dit evenement niet in uw agenda ontbreken. Het levert een afwisselend programma met topsprekers en mooie praktijkvoorbeelden. Het Recyclingsymposium wordt gehouden tijdens de Vakbeurs Recycling te Gorinchem, die u na afloop gratis kunt bezoeken.

Een uitstekende ontmoetingsplaats voor uw circulaire ambities en ideeën.

Recyclingsymposium 2024

Aanmelden

Locatie

Evenementenhal Gorinchem

Evenementenhal Gorinchem

Franklinweg 2, 4207 HZ GORINCHEM

Parkeren

Het ruime parkeerterrein is beveiligd met slagbomen. Het parkeertarief bedraagt €8,-. Uw parkeerticket krijgt u bij de slagbomen en u kunt direct bij aankomst al betalen of bij vertrek bij de parkeerautomaten die te vinden zijn bij de bezoekersingang van Evenementenhal Gorinchem.

Vakbeurs Recycling

Het Recyclingsymposium wordt georganiseerd tijdens de Vakbeurs Recycling in de Evenementenhal te Gorinchem.

De Vakbeurs Recycling wordt gehouden op (tijdstippen onder voorbehoud): 

Dinsdag 12 november 2024 13:00 tot 21:00 uur

Woensdag 13 november 2024 13:00 tot 21:00 uur

Donderdag 14 november 2024 10:00 tot 17:00 uur

Aansluitend aan het Recyclingsymposium heeft u gratis toegang tot deze beurs.

Organiserende verenigingen

Mediapartners

Terugblik


  • Editie 2024

    Editie 2024

    BRBS Recycling, VERAS en de expertgroep Dutch Waste & Envi¬ronmental Technologies hielden op woensdag 13 november 2024 het twaalfde Recyclingsymposium. Het centrale thema was: ‘Ruimte voor de Circulaire Economie. Wie neemt de verantwoordelijkheid?!’ Het Recyclingsymposium vond traditiegetrouw plaats tijdens de Vakbeurs Recycling.

    Het symposium in de Evenementenhal Gorinchem werd gemodereerd door dagvoorzitter Harry Dijkema en was een inspirerende en informatieve dag voor pro¬fessionals in de circulaire wereld van bouw-, sloop en recycling. De dag werd geopend met een hartelijk welkom door Otto Friebel, directeur BRBS Recycling, hij benadrukte dat het succes van het Recyclingsymposium zit in de diversiteit van de bezoekers.

    Voorzitter van werkgeversorganisatie VNO-NCW Ingrid Thijssen toonde zich optimistisch over de aanpak van het klimaatvraagstuk. “Ook al wordt de wereld om ons heen steeds grimmiger”. Het is dus zaak dat we minder afhankelijk worden van andere landen. Circulariteit kan een oplossing zijn en als ik zie wat er in de Nederlandse recyclingbranche aan wordt gedaan, stemt me dit zeer tevreden. We zijn koploper. En dit is niet alleen goed om onafhankelijk te worden en te blijven, maar ook goed voor het klimaat.”

    Trudy Rood van het Planbureau voor de Leefomgeving ging in op de vraag hoe het staat met de fysieke ruimte voor circulaire economie. Zij deed er onderzoek naar. “Afvalbewerkers en grondstofproducten hebben veel ruimte nodig, maar worden langzaam ingesloten door woonwijken. Hierdoor worden ze beperkt in hun milieu-en uitbreidingsmogelijkheden. Ruimtelijk beleid vanuit de overheid is dus ook nodig om circulariteit een plek te geven.

    De transitie naar circulariteit was ook het onderwerp van Kees Vendrik, voorzitter van het Nationaal Klimaat Platform. Volgens hem leggen we – vanuit circulair perspectief – op dit moment ‘rotzooi’ op onze daken: zonne¬panelen. “Als we ze over twintig, dertig jaar verwijderen, dan zitten we met een gigantisch afvalprobleem. Terwijl het tege¬lijkertijd een goede zaak is dat we energie opwekken zonder uitstoot en dat we grip hebben op ons eigen energiesysteem. We moeten dus constant op zoek naar oplos¬singen. Stap voor stap…”

    In een zeer geanimeerde bijdrage nam Steven van Eijck, Speciaal Regeringsvertegenwoordiger Circulaire Economie, de zaal mee in zijn eigenzinnige kijk op circulaire economie. “Er worden aan de tekentafel dingen verzonnen die in de praktijk niet werken. We willen circulaire businessmodel¬len in een lineaire samenleving pompen. Dat gaat niet zomaar! Wat mij betreft kom ik hier vooral dingen halen. Ik hoor graag wat jullie nodig hebben en hoe jullie denken dat we met z’n allen tot een circu¬laire economie kunnen komen. Hoe kunnen we dit concreet maken en hoe kunnen we elkaar stimuleren?”

    In een interactieve sessie na de pauze werd ingegaan op circulair slopen en hoogwaar¬dig hergebruik. Vertegenwoordigers van VERAS, branchevereniging BRBS Recycling en Stichting Veilig en Milieukundig Slopen gingen met elkaar én de zaal in debat over de vraag hoe circulair slopen kan bijdragen aan hoogwaardig hergebruik.

    Kees de Groot, voorzitter van VERAS, vatte het Recyclingsymposium 2024 samen: ”Het was niet alleen een informatieve dag, maar ook één vol inspiratie en nieuwe perspectie¬ven. Het bood een platform voor kennisde¬ling en discussie en tevens de mogelijkheid om te netwerken.


  • Editie 2023

    Editie 2023

    Op 21 november 2023 organiseerden BRBS Recycling, VERAS en Water Alliance in de Evenementenhal Gorinchem het 11e Recyclingsymposium met als centrale thema: "Oud is het Nieuwe Nieuw! Op weg naar optimaal hergebruik in de circulaire bouweconomie."

    Het symposium, gemodereerd door dagvoorzitter Harry Dijkema, was een inspirerende en informatieve dag voor professionals in de circulaire wereld van bouw-, sloop en recycling.

    De eerste spreker, Ferdi Licher, directeur Bouwen en Energie bij het Ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties sprak over de ontwikkeling van nieuwe beoordelingsrichtlijnen, zoals verplicht recyclaat en verificatieregelingen alsmede het bouwmaterialenakkoord, Prof.dr.ir. J.W.F. Wamelink van de TU Delft benadrukte de veranderende rollen binnen de afval- en recyclingbranche en deelde kennis over de verschillende ontwerp strategieën met de bezoekers, Marijn Bijleveld van CE Delft gaf inzicht in de verschillende modellen van de R-ladder en de prominente plaats die hergebruik inneemt op de R-ladder. Tevens spraken de sprekers zich duidelijk uit over de kunst van het weglaten, wat uiteindelijk toch de grootste impact, of eigenlijk juist geen impact heeft op het milieu.

    Na de pauze werden de bezoekers getrakteerd op voorbeelden uit de praktijk over de mogelijkheden van 1 op 1 hergebruik door Arend van de Beek van Lagemaat Circulair en Menno Rubbens van Cepezed projects, als kanttekening werd de de quote en het gedachtegoed van Stewart Brand gedeeld: “All buildings are predictions, and all predictions are wrong. Menno Rubbens: “We moeten ons richten op Circular Ready Construction; het voorbereiden van constructies voor een circulaire economie in plaats van de focus op al volledig circulair zijn. Na deze inspirerenende keynote werd de dialoog met de bezoekers opgezocht. Een panel van 3 experts vanuit de afval-, sloop- en recyclingbranche werd aan de tand gevoeld met behulp van stellingen waar tevens het publiek op mocht stemmen en over mee kon praten. Een levendig gesprek tussen de panelleden en bezoekers bracht verschillende perspectieven samen.


  • Editie 2022

    Editie 2022

    Met ruim 170 bezoekers was het Recyclingsymposium 2022 wederom een goed bezocht evenement. Onder het overkoepelende thema “ Grip op Grondstoffen” werden de sprekers en deelnemers door dagvoorzitter Marieke van der Werf door de ochtend geleid.

    Met het geven van een inkijkje in de voortgang van de ontwikkeling van het beleid voor een circulaire economie door het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat werden de aanwezigen voorbereid op sprekers van de Sociaal Economische Raad en de TU Delft.

    De stelling dat de klimaatdoelen onhaalbaar zijn zonder versnelling van de grondstoffentransitie oogstte veel bijval uit de zaal. Volgens de SER is er nood aan normeren, gerichte subsidiering en beprijzing, en zou afval inzetten als grondstof veel eenvoudiger moeten zijn.

    Professor Alfons van Marrewijk, hoogleraar Construction Cultures (TU Delft), pleitte als derde spreker voor een andere manier van samenwerken in de bouwketen. De traditionele rolverdeling in deze keten zit een succesvolle implementatie van circulaire praktijken nu vaak flink in de weg.

    De paneldiscussie tussen vertegenwoordigers van Ballast Nedam, New Horizon, Renewi en Gubbels Bedrijven leidde na de pauze tot een goede praktische uitwerking van hetgeen in het eerste gedeelte van het programma vanuit de theorie werd voorgedragen.

    Traditioneel werd het Recyclingsymposium afgesloten met de uitreiking van de Student Recycling Award. Naast de geldprijs voor de winnaar werden de deelnemers aan deze wedstrijd gekoppeld aan een ondernemer om de haalbaarheid van hun ideeën aan de praktijk te kunnen toetsen.

Contact

Contact informatie

­Informatie: +31 (0)418 - 68 48 78

­Kennispartner Vakbeurs Recycling: BRBS Recycling

­Email: info@recyclingsymposium.nl